Boktor Barneveld
Heeft u last van de boktor in Barneveld? De Ongedierte Bestrijder is gespecialiseerd in boktor bestrijding.
Om vast te stellen dat het een actieve aantasting van de boktor betreft, is het noodzakelijk dat er een inspectie plaatsvindt. De Ongedierte Bestrijder kan u hierin van dienst zijn en u vrijblijvend een advies doen toekomen.
De boktor kan het hout ernstig aantassen en behoort tot één van de schadelijkste houtvernielende insecten. Het hout verliest daardoor zijn draagkracht. Het is van wezenlijk belang de aantasting van de boktor tijdig te constateren, anders is gedeeltelijke of zelfs gehele vervanging van draagbalken noodzakelijk.
De Ongedierte Bestrijder helpt u actief met boktor bestrijding. Wacht dus niet langer en neem contact met ons op!
Uiterlijk van de boktor
De boktor is een kever van 8-25mm lang. Het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje. De boktor is grijs tot zwart, ook wel donkerbruin van kleur met twee lichte stippen. De kever heeft lange voelsprieten.
Leefwijze van de boktor
De boktor is doorgaans van mei tot augustus actief. Kort na de paring legt het wijfje 140 tot 200 eieren in naden en spleten van het hout of in oude gangen dichtbij de uitvliegopeningen. De boktor verpopt in het voorjaar. De larven van de boktor, die na enige tijd uitkomen, boren zich in het hout en houden zich in het begin dicht onder de oppervlakte op; naarmate ze ouder worden gaan ze dieper het hout in. In de winter zitten ze haast onbeweeglijk in onverwarmde ruimten en vreten niet of nauwelijks. Vooral in de zomer kan men de boktor horen knagen.
Algemene informatie over de boktor
De boktor is één van de schadelijkste houtvernielende insecten. De larven van de boktor, die meerdere jaren (tot 12 jaar) in het hout leven, tasten vooral het hout van schuren en huizen aan, in het bijzonder het dakbeschot en de dikke steunbalken van de dakconstructie. De boorgangen zijn eerst recht, daarna kronkelend en tot ca. 4.5 mm breed. Bij een actieve aantasting komt dit boormeel uit gangen en gaten omlaag. De schade kan soms zodanig zijn, dat de draagkracht van het aangetaste hout verminderd is.
Wanneer u denkt dat hout is aangetast door larven van de boktor, let dan op het volgende:
Bij warm zonnig weer hoor je grotere larven van de boktor in het hout knagen;
Na verloop van tijd tref je ovale uitvliegopeningen van de boktor aan;
Wering van de boktor
Hout kan preventief behandeld worden tegen aantasting door de boktor (voor zover niet al eitjes of larven van de houtworm in het hout aanwezig zijn) met verf, vernis, beits of lak. Als het hout rondom is voorzien van een goed dekkende laag, is het beschermd tegen aantasting door de huis boktor.