Ovenvisjes & Zilvervisjes

Ovenvisjes & Zilvervisjessilberfischchen

Thermobia domestica & Lepisma saccharina (Lat.)

Ovenvisjes vindt men voornamelijk op warme, niet te droge plaatsen met voldoende beschikbaar voedsel, zoals in de buurt van water- of heteluchtleidingen. De eieren van de ovenvisjes worden in groepjes afgezet, meestal in scheuren en kieren. Bij hoge temperaturen kunnen de eitjes als na negen dagen uitkomen, bij lage temperaturen kan dat meer dan twee maanden duren. Na ongeveer een jaar zijn de ovenvisjes volgroeid. De ovenvisjes kunnen ongeveer twee jaar in leven blijven.

Zilvervisjes komen voornamelijk voor op vochtige plaatsen binnenshuis, bijvoorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes, in de badkamer, maar ook achter plinten, onder vloerbedekking en in boekenkasten. De eieren worden in het voorjaar in groepjes van twee of drie afgezet in scheuren of kieren van houtwerk. Na drie tot zes weken komen de larven uit. Onder gunstige omstandigheden kan het zilvervisje meer dan 3 jaar leven.

Van de twee soorten richt het zilvervisje de minste schade aan. Wel kunnen zij zeer hinderlijk zijn wanneer zij in grote aantallen voorkomen. Het ovenvisje daarentegen kan veel schade aanrichten. Zo doet zij zich tegoed aan levensmiddelen, waarbij zij tevens bacteriën verspreidt, maar ook aan natuurlijke en synthetische weefsels en boeken, e.d.

Bij de bestrijding van zilver- en ovenvisjes is eigenlijk alleen een goed resultaat te bereiken met een chemische bestrijding.
Wij bestrijden het probleem voor u op adequate wijze, neem daarom contact op met de
De Ongedierte Bestrijder.