Boktor geluid

Maakt de boktor geluid?

Iedereen met naaldhouten meubels of hout in zijn woning of pand is bang voor de gevreesde boktor en de daarbij horende larve. De boktor is de tor die groeit uit de larve. De larve is de vorm van het beestje dat de meeste schade aanbrengt. Sommige mensen denken dat de beste manier om een boktor op te sporen het geluid is.

Boktor geluid herkennen

Het boktor geluid is eigenlijk vrij eenvoudig te herkennen. Luister maar eens naar het boktor geluid uit onderstaand filmpje: Boktor geluid Youtube

Het geluid is afkomstig van de huisboktor

De boktor komt oorspronkelijk uit Europa, maar heeft zich over de hele wereld verspreid. De larven voeden zich met het hout, rijpen in de lente en verlaten het hout via de 6-10 mm grote gaten die de volwassen kever voor hen maakt. De boktor is zwart of bruin op het lichaam met twee kenmerkende vlekken op de rug of dekschilden. Ze worden het meest aangetroffen in het hout van daken en hebben een voorkeur voor naaldhoutsoorten met spint. De gaten die ze maken zijn aanzienlijk groter dan die van de gewone houtkever.

Het gerikketik wordt veroorzaakt doordat de kevers met het schilt en kop op het hout “kloppen”.

Vroeger dacht men uit bijgeloof dat dit kloppen een teken was dat het laatste uur had geslagen en men spoedig zou sterven. Hierdoor worden sommige klopkevers, zoals de grote houtwormkever, ook wel doodskloppertje genoemd. De kever maakt dit geluid om een paringsmaatje te vinden.

Als u meer informatie wilt over boktor, houtworm, de tekenen van een houtwormplaag of andere ongedierte waar u geen raadt mee weet, neem dan gerust contact op met Robin Verbij van De Ongedierte Bestrijder om een afspraak te maken voor een onderzoek. Of bel ons op 0522-820273, en wij helpen u graag verder.