De Houtworm Apeldoorn

Houtworm bestrijding
Anobium punctatum (Lat.)

Houtworm bestrijding

Heeft u last van de houtworm? Voordat tot houtworm bestrijding wordt overgegaan, moet eerst worden vastgesteld of het een actieve aantasting van de houtworm betreft. Om zekerheid te krijgen of het een actieve aantasting van de houtworm betreft kunt u De Ongedierte Bestrijder inschakelen voor een grondige inspectie en een vrijblijvend advies. Op alle uitgevoerde werkzaamheden die betrekking hebben op houtverduurzaming is een meerjarige garantieperiode van kracht. Op zoek naar houtworm bestrijding, neem dan contact met ons op!

Uiterlijk van de houtworm

De houtworm is chocoladebruin van kleur en 3-7 mm lang. De vorm (doorsnede) is rond. De kop van de houtworm kever gaat grotendeels schuil onder het halsschild. Een bevrucht wijfje legt 20 tot 60 eieren. De eitjes zijn ovaal van vorm, witachtig en 0,3 bij 0,5 mm. De larve van de houtworm is vaalwit van kleur en kan tot 7 mm lang worden.

Leefwijze van de houtworm

De eieren worden afgezet in groepen van 3 à 4 in naden en kieren van het hout en ook wel in de oude uitvliegopeningen en gangen. Als de eitjes van de houtworm uitkomen vreten de larven zich in het hout in. Ze maken gangen, zowel in naaldhout als in loofhout soorten. Meestal wordt alleen het spinthout aangetast. De houtworm heeft een voorkeur voor hout, dat langere tijd in dezelfde positie blijft en enigszins vochtig is. Aantastingen vind je vooral in ruimtes die weinig worden gebruikt. De larve van de houtworm verblijft 3-4 jaar in het hout voordat hij als kever tevoorschijn komt. Ronde gaatjes in het hout met een doorsnede van 1-2 mm duiden op de aanwezigheid van houtworm. Uit die gaatjes zijn de kevers gekomen.

Algemene informatie over de houtworm

In Nederland komt de houtworm zeer algemeen voor. De Ongedierte Bestrijder voert houtworm bestrijding door heel Nederland uit.

Wering van de houtworm

Hout kan men met verf, vernis, beits of lak preventief behandelen tegen een aantasting door de gewone houtworm (voor zover niet al eitjes of larven in het hout aanwezig zijn). Als het hout rondom is voorzien van een goed aaneengesloten dekkende laag, is het beschermd tegen aantasting door de houtworm en andere hout aantastende insecten.